Cauta:
  News  Stiinta  Social  Evenimente  Social evenimente  Turism  Sport  Justitie  Tehnologie  Avocatura  

sanatate  50000 de copii din intreaga sanatate

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. Maratonul face parte din programul de reducere a mortalitatii infantile Fiecare copil conteaza si reprezinta o mobilizare globala atat a copiilor, cat si a autoritatilor si liderilor de opinie din aceste tari, avand scopul de a trage un semnal de alarma asupra problemei mortalitatii in randul copiilor si asupra nevoii de a actiona pentru reducerea numarului de decese.

In Romania, Maratonul International al Copiilor are loc anual in incinta stadionului Dinamo.

Despre programul Fiecare Copil Conteaza
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmareste reducerea mortalitatii in randul copiilor cu varste mai mici de cinci ani, proiectul initiat de Salvati Copiii Romania in 2010 isi propune diminuarea mortalitatii infantile cu 15%, pana in 2015.
Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut semnificativ in perioada 1990-2013, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8. 471 decese in 1990, 2. 250 in 2009, 1812 in 2012 si 1. 678 in 2013) Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1000 de copii nascuti vii in 2013 (conform INS). Astazi, zeci de mii de copii din intreaga lume s-au mobilizat pentru a atrage atentia autoritatilor si publicului larg asupra nevoii de a interveni cat mai rapid pentru scoaterea din saracie a copiilor lumii, inclusiv a celor peste jumatate din copiii romani afectati de acest fenomen", a declarat Presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu.

30% dintre romani traiesc cu mai putin de 5 dolari pe zi , iar 40% sunt supusi riscului de saracie si excluziune sociala, pondere care creste la peste 50 de procente in cazul copiilor. In perioada 2010-2013, 7. 000 de beneficiari din 31 de comunitati rurale au beneficiat de sprijin prin intermediul acestui program.

In cadrul campaniei Bun venit pe lume, derulata incepand cu octombrie 2012, Salvati Copiii si-a asumat sustinerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante in valoare de 4. 100. 000 de lei a 38 de maternitati din 20 de judete ale tarii. In cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie. Daca in tarile nordice si in Slovenia, Olanda, Germania, Elvetia si Cehia, intre 12 si 19% din copii traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, in Romania si Bulgaria acestia reprezinta mai multe de jumatate din total (52%), ceea ce constituie un veritabil risc la adresa integritatii fizice in randul acestei categorii extrem de fragile a populatiei.

Despre Maratonul International al Copiilor
Race for Survival este cea mai mare cursa alergata de copii pentru copii, organizata la nivel global de Alianta Internationala Save the Children, la care alearga simultan 50. 000 de copii din aproape 70 de tari. Aceste unitati medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante necesare salvarii vietilor bebelusilor nascuti prematur.

Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990. Cu aceasta ocazie, Organizatia Salvati Copiii a solicitat autoritatilor prezente la eveniment alocarea unor bugete mai mari din Programul national de sanatate a mamei si copilului pentru maternitati si sectiile de neonatologie din spitale si consolidarea Compartimentului pentru sanatatea femeii si copilului, structura initiata la recomandarea Organizatiei Salvati Copiii.

Principalele obiective ale acestui department vor fi evaluarea periodica a nevoilor medicale specifice femeii si copilului, elaborarea si implementarea de politici medicale adecvate pentru a reduce mortalitatea infantila si materna in Romania si a permite mamelor sa-si ingrijeasca copiii beneficiind de asistenta medicala necesara, obiective ce depind, insa, de stabilirea de bugete realiste, in masura sa asigure echipamentele medicale necesare si un personal suficient.

"Legatura dintre saracie si mortalitatea infantila reprezinta una dintre prioritatile organizatiei noastre, ele fiind, de cele mai multe ori, direct proportionale. In Romania, 216 baieti si fete cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani se intrec la maraton-stafeta cu copii din intreaga lume, evenimentul desfasurandu-se concomitent in toate tarile participante.

In fruntea fiecarei echipe s-a aflat cate o personalitate publica: Andi Moisescu, presedintele organizatiei noastre, Amalia Nastase, ambasadoarea programului nostru de reducere a mortalitatii infantile, Cristian China-Birta (Chinezu), fosta gimnasta olimpica Monica Rosu, campioana mondiala la fitness Diana Oprea, Cristina Pocora, presedinta Comisiei pentru protectia copilului din cadrul Camerei Deputatilor, si cel mai bun maratonist roman Marius Ionescu.
Scopul competitiei este acela de a atrage atentia asupra fenomenului saraciei si riscului de excluziune sociala ca principala cauza a mortalitatii in randul copiilor. Atat mortalitatea, cat si speranta de viata reflecta nivelul de trai si de educatie al unei populatii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei si al sanatatii publice. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Salvati Copiii marcheaza Ziua mondiala pentru eradicarea saraciei prin organizarea celei de-a treia editii a Maratonului International al Copiilor (Race for Survival), cea mai mare asemenea competitie organizata la nivel global, cu 50. 000 de participanti din 70 de tari. La nivel national, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature.

Pana acum, in cadrul programului Fiecare Copil Conteaza, au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, si printr-o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase femeilor gravide si copiilor cu varsta de pana la 5 ani. Asa arata tabloul privarii materiale in Romania anului 2014, tara in care, concluzioneaza Uniunea Europeana, 6 milioane de romani sufera de "lipsuri materiale grave".

Dupa cum arata raportul "Saracia si excluziunea sociala a copiilor din Europa - o abordare din perspectiva drepturilor copilului", lansat de Salvati Copiii in vara acestui an, 27 de milioane de copii din Europa, reprezentand 28% din populatia totala cu varsta sub 18 ani, sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala.

 
sanatate sanatate

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|SANATATE - 2019 - reportaj.com