Cauta:
  News  Stiinta  Social  Evenimente  Social evenimente  Turism  Sport  Justitie  Tehnologie  Avocatura  

sanatate  Cum imbunatatim atentia si concentrarea sanatate

Chiar si modificarea meniului copilului poate avea efecte pozitive. Stiati ca simpla suplimentare a dietei cu acizi grasi omega 3 si omega 6, cu magneziu si zinc poate îmbunatati semnificativ atentia si concentrarea copilului? Aflati în continuare ce puteti face pentru a creste randamentul scolar al unui copil cu deficit de atentie si hiperactivitate.


ADHD, sindromul copilului distrat si agitat


În prezent, în mediul scolar si nu numai, pretentiile care se ridica fata de copii devin tot mai mari. Astfel, nu este de mirare ca tot mai multi copiii prezinta tulburari de comportament de tip ADHD. Pentru a acoperi necesarul de acizi grasi, ar trebui consumate cel putin 2 mese de peste pe saptamâna. Acizii grasi omega 6 sunt importanti pentru structura creierului, dezvoltarea memoriei, procesul de învatare, concentrare, atentie. Multi dintre ei prezinta sindromul deficitului de atentie si al hiperactivitatii – ADHD. Aproximativ 200. 000 de copii din România sufera de ADHD, potrivit unui sondaj realizat recent de Organizatia Salvati Copiii si CURS. Copiii cu ADHD întâmpina dificultati de învatare, nu înteleg explicatiile profesorilor, iar aproape 40% dintre ei nu reusesc sa-si finalizeze studiile. Specialistii mai atrag atentia ca doar 8. 000 de copii cu ADHD urmeaza un tratament. Acesti copii sunt cei care pot fi usor distrasi de la activitatea pe care o au de facut, iar gândurile lor se „pierd” din cauza faptului ca trebuie sa prelucreze concomitent mai multe informatii. Fluxul de informatii si stimuli externi, care nu pot fi în nici un fel influentati de parinti sau copii, devin tot mai numerosi. Prin programe tintite de instruire se pot obtine rezultate foarte bune. Noile provocari ce apar mai ales la începutul activitatii scolare sunt uneori greu de gestionat. Substantele nutritive esentiale, ca acizii grasi omega, sunt neaparat necesare organismului.

„Concentreaza-te! De ce nu esti atent? Nu mai visa! Fii mai ordonat! Esti prea agitat!” Acestea sunt doar câteva dintre observatiile pe care le aud zilnic la scoala copiii cu dificultati de concentrare. Diagnosticul poate fi stabilit doar de un medic de specialitate. Simptomele ADHD sunt reprezentate de comportament impulsiv, neatentie, în special când copilul se afla într-un grup, neliniste, atât interioara, cât si exterioara. Tulburarea apare din primii ani ai copilariei. Poate fi tranzitorie, dar durata minima este de cel putin 6 luni.


Reguli pentru îmbunatatirea atentiei si concentrarii


Pentru a face fata stresului cotidian si a numeroaselor activitati pe care le au de îndeplinit, este foarte importat ca scolarii sa doarma suficient si sa aiba si pe parcursul zilei perioade de relaxare în care sa le permiteti sa nu faca nimic. Jocurile pe calculator sau programele TV nu îi influenteaza benefic pe copii, deoarece exista o cantitate foarte mare de stimuli pe care ei o primesc. Ei sunt nelinistiti, împrastiati, fac greseli din cauza ca sunt prea grabiti, prea agitati si uita usor.


Cum putem sti daca un copil are ADHD?


Deficitul de concentrare reprezinta o problema trecatoare, limitata în timp, care poate avea mai multe cauze: printre altele, sub- sau suprasolicitarea, miscarea insuficienta, alimentatia dezechilibrata, prea mult timp petrecut în fata televizorului sau calculatorului. Cu toate acestea, exista solutii eficiente pentru rezolvarea acestei probleme. Deoarece organismul nu le poate fabrica singur, trebuie sa ajunga în corpul nostru din alimentatie. Acizii grasi omega sunt importanti întrucât asigura buna functionare a celulei nervoase si intra în structura lipidica a creierului. De aceea trebuie impus un program pentru astfel de activitati.

Alimentatia echilibrata este esentiala pentru sanatatea fizica si psihica a copiilor. Fara acizi grasi omega, maturizarea creierului nu ar fi posibila. Acizii grasi omega 3 pot fi procurati din pestii care traiesc în ape reci ca heringul, macroul, somonul, sardinele si tonul. Acizii omega 6 provin din planta luminita noptii (Oenothera biennis) sau din ulei din seminte de cânepa.

Studiile stiintifice au aratat ca terapia nutritionala în caz de ADHD necesita suplimentarea alimentatiei cu acizi grasi omega 3 si omega 6. În plus, magneziul si zincul sunt substante minerale absolut necesare pentru stimularea atentiei si concentrarii, relaxarea musculaturii si mentinerea echilibrului interior.


Revista Doctorul Meu

 
sanatate sanatate

 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|SANATATE - 2019 - reportaj.com